Tado Smart thermostat, Det må kunne gøres bedre

Læsetid: ca 8 min - Sean Nielsen | 2 January, 2018

Er du klar til at gøre dine radiatorer smarte via cloud? Tado Smart thermostat er flot på design, men mangelfuld på funktioner

Er du klar til at gøre dine radiatorer smarte via cloud? Tado Smart thermostat er flot på design, men mangelfuld på funktioner

Jeg har nu haft Tado i 4 måneder, og efter 4 måneders brug, kan jeg nu sige Det må kunne gøres bedre

Udpakning og førstehåndsindtryk

Jeg bestilte et starter kit med 1 hub og 2 termostater. Jeg tilkøbte yderligere 2 termostater, så alle radiatorer kunne blive “smarte”.

Hub

Selve hubben er ganske lille, og fylder ikke meget i skabet sammen med resten af elektronikken. Den er i plastik, og har 3 lysdioder til indikation af adgang til Cloud (Tado's serverer) din router og strøm. Den har 2 knapper, 1 til parring af termostater, og 1 til fabriksnulstilling. Så har den en USB indgang til strøm, og 1 RJ45 stik (Desværre ikke PoE), som skal kobles til din router eller switch. (Der er ikke WiFi i produktet)

Termostaterne

Termostaterne er også i plastik, men ser ikke billige ud og føles som sådan heller ikke billige.

Der medfølger diverse fittings, så man burde være godt dækket ind.

De bruger 2 AA batterier.

Der er et hjul til justering af temperaturen (Hvis man ikke bruger sin telefon) og et display bag plastikken, som lyser op når man drejer på hjulet. Det ser rimelig lækkert ud, og giver dem et meget minimalistisk look.

Jeg har dog også et par negative ting at sige om selve termostaterne.

 1. Hjulet har stortset ingen modstand når det drejes. det betyder at hvis man nærmest bare snitter hjulet, går termostaten over på manuel mode (mere om det senere) og skifter temperaturen. Løsningen for mig har været at sætte et stykke tape henover, så hjulet ikke kan drejes, og man derfor kun kan justere fra appen

 2. Termostaten er i 2 dele, den ene del er den del der skrues fast til din fitting, og den anden del er den del med motor, hjul og batterier. De 2 dele skal drejes fra hinanden for at skille dem ad. desværre skal der ikke drejes særligt meget, og der skal heller ikke bruges mange kræfter på det. Dette har resulteret i at min 2 årige søn fik væltet “Motor” delen på gulvet, da han fik ramt den.

Installation

Installationen af termostaterne foregik rimelig problemfrit. Man åbner appen og vælger at man vil tilføje en termostat, her guider appen dig igennem hele forløbet, der sidder så en lille stregkode på termostaten man skal scanne undervejs, og kort tid efter kan du styre din radiator fra din telefon.

Når man sætter termostaten på den medfølgende fitting, skal der være en lille smule modstand på den plade som trykker på ventilen, for at termostaten genkender at den er blevet monteret, her skal fittingen spændes rigtig godt til, for at termostaten kommer ind og rammer ventilen, mere en jeg syntes var behageligt, da man spænder den fast på plastik. De 4 termostater og hub var installeret på ca 20-30 minutter.

Opsætning af app.

Selve appen er rimelig brugervenlig, og det tager ikke lang tid at komme rundt i menuerne. Man kan indstille termostaterne manuelt, eller via “smart schedule”

Smart schedule

Her kan man få termostaterne til at justere forskellige temperaturer udfra tidspunkt på dagen, eller om man er hjemme eller ej. Dette er nemt at sætte op, og fungere efter hensigten.

Der kan ydeligere findes diverse grafer over hvornår solen har været fremme, og hvor meget de enkelte termostater har varmet i løbet af dagen.

Integration

Tado Smart Thermostat kan integreres med Amazon Echo (Alexa), Google Home og Apple Homekit. Jeg kan på den måde sige “Alexa, what is the temperature in the Living Room”, eller “OK Google, Set the temperature to 21 degrees in the Living Room” Med Apple Homekit kan man også justere temperaturen, enten via “Home” eller Siri. Med home kan man naturligvis også oprette automatiske scener, så at temperaturen skrues ned når man forlader hjemmet osv. Tado appen kan det samme, så det er en smagssag hvem man vil have til at styre temperaturen.

Hjemmestyrings platformUnderstøttetForbindelseNoter
Home AssistantJaCloudKan ikke læse batteri status, ellers fuldt understøttet
DomoticzJa, men er et script lavet af en brugerCloudIkke testet endnu
SmartthingsJa, En bruger har lavet en connectionCloudIkke testet endnu
OpenHABJa, Binding findes i eclipse MarketplaceCloudIkke testet endnu

Hvad kan gøres bedre.

Appen Mangler en mulighed for at sætte alle termostater i sommer tilstand. Man skal vælge hver enkelte termostat, og “slukke” den.

Cloud Tado Smart Thermostat er (udover Apple Homekit) cloud baseret. dvs. Appen snakker direkte med Tado's servere. Dette kan betyde at hvis Tado en dag slukker de servere (eller ved nedbrud) så kan dine termostater kun justeres manuelt fra den fysiske termostat, og ikke via App. Det er uvist om “Smart Schedule” er gemt i hubben, eller om det hentes via skyen.

Konstant justeringer

Tado - smart thermostat justeringer
Den grønne linje er termostatens indbyggede temperaturføler (Til venstre er graderne), og den røde er hvor åben ventilen er (til højre er procenterne) Der er 3 ting der her er interessante.

 1. Min datter på 10 måneder som rejser sig op af alt, har fået drejet på termostaten og sat den til 21 grader, som jeg først opdagede dagen efter.
 2. Tado opretholder den angivne temperatur rimelig godt.
 3. Motoren justere ventilen rimelig meget, hvilket bringer mig til de næste 2 punkter.

Støj Når termostaterne justere temperaturen, kan det høres, det er en smagssag hvor stort et problem man synes det er, personligt ser jeg (eller konen) det ikke som et problem.

Batteri Jeg har indtil nu skiftet de medfølgende batterier ud på 2 termostater. Efter 4 måneders brug er jeg ikke imponereret.

Åbent vindue detektion. De skriver på deres hjemmeside at termostaterne kan måle hvis et vindue åbnes. Dette virker dog ikke hver gang for mig.

Tado - smart thermostat vindues detektion
Den grønne linje er hvornår vinduet i børneværelset er åbent. den gule hvor åben ventilen til radiatoren er. Det er tydeligt at radiatoren ikke altid forstår at vinduet er åbent, og derfor blot begynder at åbne ventilen 100%

Konklusion.

Tado Smart Thermostat er ikke perfekt. Det burde ikke være nødvendigt for den at småjustere på ventilen hele tiden. Den bruger derfor for meget strøm, og man kan ofte høre at motoren køre. Jeg er ikke fan af at det er en cloud basseret løsning, da jeg helst ser at produktet også virker selvom Tado går konkurs, eller vælger at slukke for serveren.

Når det er sagt, så har Tado Smart Thermostat givet noget komfort herhjemme. Soveværelset har en behaglig temperatur når vi går i seng, og vi skal ikke rende rundt og dreje på termostartene i løbet af dagen fordi der er kommet gæster, eller solen bager ind af vinduerne en ellers kold vinterdag. Appen er nem at bruge, og når først man har sat det hele op, behøver man ikke tænke over det mere.

Om Tado Smart Thermostat kan sparer os penge.? Det ved jeg ikke endnu, og det er også enormt svært at måle på, da vind og vejr jo også har en stor rolle på varmeforbruget. Derfor fokuserer jeg på at Tado Smart Thermostat har givet os en lille smulle komfort i hverdagen.

** Opdatering **

Jeg har nu skrevet til Tado omkring at termostaterne falder meget let af. De skal have ros for at vende hurtigt tilbage (Jeg skrev den 29 Januar kl. 12:40 og de svarede kl 13:00 samme dag.!)

De tilbyder så at sende nogle nye plastik RA beslag uden beregning, og vedhæftede et link til korrekt montering af beslaget De vedhæfter også flere links til ebay osv. hvor man kan købe et metal beslag, men dette er naturligvis for egen regning. Jeg har sendt et billede til dem af min installation, hvor de tydeligt kan se at den er installeret korrekt og jeg har spurgt om de har lavet nogle nye bedre beslag, da jeg ellers ikke mener at det vil løse det, hvor jeg også gør opmærksom på, at det ikke tager mange google søgninger at finde andre med tilsvarende problemer.

** Opdatering 2 **

Jeg har i dag fået svar fra dem om at de har sendt nogle nye plastik beslag, plus en lille sidebemærkning om at kvaliteten på disse beslag var blevet bedre 😛 Leveringstiden skulle være 5-10 dage.

** Opdatering 3 **

Jeg modtog i går 2 nye plastik beslag. De er ikke af samme type som de medfølgende, og termostaten sidder meget bedre fast. Så nu venter jeg bare på at den klarer børnetesten 😛

** Opdatering 4 **

De nye plastik beslag har nu været monteret i ca 3 måneder, og termostaterne har ikke været på gulvet lige siden, så det må siges at være godkendt. 🙂

Jeg har i mellemtiden også oplevet at jeg havde rykket lidt rundt på mit netværk, så bridgen til Tado blev flyttet, men jeg tog aldrig strømmen fra bridgen, og den fornyede aldrig sin IP adresse (Hvilket er helt normalt, og ikke nogen kritik) pointen her var dog at bridgen ikke havde internet forbindelse, så de indbyggede schedules mm. virkede ikke, så man skal altså være opmærksom på at Tado ikke kan virke korrekt hvis internettet går det, og alle rutiner er gemt i cloud og ikke lokalt på enheden.

6 ud af 10
Tado - Smart Radiator Thermostat

Det gode

 • Flot design
 • Nem opsætning
 • Rammer temperaturen ret godt

Det dårlige

 • Virker kun via cloud
 • Ingen åben API
 • Dårlig batteri levetid
 • For få funktioner via app
 • Sidder ikke særlig godt fast på radiator
comments powered by Disqus