zensehome - Ikke for alle

Læsetid: ca 9 min - René Sievers | 21 January, 2018

I 2012 blev jeg præsenteret for zensehome, de udmærkede sig med et produkt som var lige til at gå til, men har de stadig en reel chance her i 2018?

I 2012 blev jeg præsenteret for zensehome, de udmærkede sig med et produkt som var lige til at gå til, men har de stadig en reel chance her i 2018?

Info om zensehome

d. 26 Marts 2018 gik zensehome konkurs, men er overtaget af en ny ejer.
Følgende anmeldelse er baseret på zensehome fra før dette ejerskifte.

Hvad er zensehome?

zensehome er en producent som levere et ”komplet” system til hjemmet til styring af lys og andre funktioner via input og output moduler. Hvis jeg hurtigt skal placere zensehome imellem de andre, vil jeg sige det er mere avanceret end IHC wireless og mindre avanceret end alm IHC. Det har dog nogle andre funktioner end IHC og opbygningen er også anderledes. zensehome har lagt funktionerne ud i den enkelte komponent, og har ikke en controller som IHC feks har. Hvilket vil sige du kan tage en zensehome stikkontakt og sætte i, istedet for en alm stikkontakt. Den så skal programmeres og kan herefter bruges som programmeret. Dette kræver dog en boks som jeg vender tilbage til.

Kan alle installere zensehome?

Både ja og nej. Nogen gange skal man trække nogle ledninger, hvilket læmand ikke må, så undersøg reglerne inden du begynder på noget. I forhold til ens eget hus, så skal man være opmærksom på at har man et gammelt hus med trædåser i, eller de første grønne indmuringsdåser i, så er de ikke dybe nok til at afbryder eller stikkontakt kan være i. Dette skal man dermed lige undersøge inden man begynder at skifte det hele ud. Afbryder, stikkontakter, og lampeudtag er alle med skrue terminaler, og er nemme at montere. En anden ting man skal være opmærksom på, er at har man ikke stikkontakt under sin afbryder, så vil der normalt ikke være fremført nul leder dertil, og dermed virker afbryderen ikke, da den kræver fase og nul. Det kan dog løses, men igen, så vil jeg anbefale man tager kontakt til en elektriker.

Hvilke komponenter tilbyder zensehome så?

zensehome er nok mest egnet til lysstyrring, men kan andre ting også. En af de store forskelle fra IHC er nok at der er forbrugsmåler i alle deres komponenter.

De komponenter som tilbydes på nuværende tidspunkt er følgende:

 • Betjeningstryk
 • Stikkontakt
 • Lampeudtag, med og uden pirføler, samt med og uden dæmper. (Så 4 stk)
 • Universal udtag
 • Din tavlemoduler
 • PC-boks
 • zensehome software (gratis)
 • App til Android og IOS (gratis)

Hvad kræves for at starte og skal man skifte alt?

Man kan sagtens købe lidt af gangen, så det bliver lidt mere spiseligt at komme i gang: En startpakke kunne f.eks: være et lampeudtag, og en afbryder, måske en stikkontakt, og så PC-boks. Hvis man kan låne en pc boks kan man godt programmere det uden at have den permanent siddende til, men vil man løbende udlæse data, bruge APP osv, kræves det at man har PC-boks.

Skal man have en super geek, eller elektriker til at programmere det?

Det korte svar er nej, og sætter man sig ned og læser deres brugervejledning, så finder man svar på det meste. zensehome er bygge op omkring at man tegner sit hus hvorefter man placere sine kontakter og afbrydere. Herefter skriver man ID ind på den enkelte kontakt/afbryder som er unikt, og sætter så en streg imellem dem. Man kan faktisk også bare skrive det i en linje, men hvis man har brug for et overblik, hjælper stregerne.

zensehome - oversigt

Her har jeg sat streger imellem, her kan man se til højre for afbryderen er en lille pil og til venstre en længere pil. Afbryderen har 2 knapper. Kort pil og lang pil, indikere hvad langt og kort tryk skal gøre, og jeg har valgt at køre begge til samme lampeudtag. På nummer 2 knap kan man se der er et lille ikon, ud fra lang pil, hvilket her er programmeret til at lang tryk slukker alt i huset.

zensehome - opsaetning

Hvis jeg klikker ind på lampeudtaget, så ser det således ud. Her får jeg mulighed for at sætte om lysdæmper skal være aktiv, dæmpning, automastik sluk, om enheden skal være med i automatisk sluk, eller indgå i hjemme simulering. Det meste giver jo sig selv. I bunden kan man oprette regler, feks tænd og sluk bestemte dage osv.

Så det korte svar er at de fleste mennesker kan finde ud af dette. Når man har ændret alle disse ting, så skal informationerne uploades til alle enhederne, og pc boksen skal have samme information. Dette kan så give lidt problemer, for da zensehome kommunikere via ledningerne i huset, så kan støj genere overførslen, og så virker det ikke. Dette tilbyder zensehome også en løsning på. De tilbyder et filter til tavlen (ikke deres eget) samt nogle filtre man kan montere på en ledning hvis det er noget specielt man oplever der driller. Jeg har disse filtre, men oplever stadig at den til tider fejler ved overførelse. Af en eller anden grund driller min stue altid. Nu er min opsætning faktisk rimelig trimmet i dag, så er ikke så tit jeg overfører mere som i starten, men det er helt klart ulempen. Jeg oplever dog ikke at et signal ikke kommer frem, således at jeg vil tænde noget lys og det så ikke tænder eller lign.

Energi udlæsning

zensehome har som nogen af de eneste forbrugsmåler i deres enheder, hvilke gør man kan sige noget skal slukke hvis forbrug f.eks. er lavt for at spare standby strøm, eller for at se hvor meget strøm en enhed bruger. Jeg opdagede faktisk min fryser var i stykker da den pludselig begyndte at bruge dobbelt så meget strøm. Den blev afrimet, men fortsatte.

Et samlet overblik kan se sådan ud. Her står der hvad de forskellige ting bruger, og ud fra enkelte dage.

zensehome - graf

Her er alt taget fra og kun bimåleren på min Elbil taget med i grafen

zensehome - graf

Så som billedet viser er det ret fedt man kan se præcis hvad enkelte ting bruger.

Den daglige oplevelse

Nu har jeg haft zensehome siden 2012, og er egentlig rimelig tilfreds. Jeg bruger rigtig meget pir sensorerne i lampeudtagene, og har haft brugt nat sænkning af lys også. Derudover har jeg udendørs stikkontakter jeg slukker for når vi ikke er hjemme, og ellers har julelys osv. på, som køre på timer. Vi bruger hjemme simulering når vi ikke er hjemme, hvor lyset så afspiller en sekvens af hvordan vi har brugt lyset fra en uge siden, så lyset tænder og slukker rundt omkring i hjemmet og afbryderne har et flot look med lys I, som ungerne også bruger som guide om natten. Så overall har det opfyldt mit behov. Jeg installerede det dog samtidig med huset også fik et gevaldigt løft, så har kunne tilpasse tingene så de passede til mig. Så overordnet har jeg været tilfreds, og synes produkterne passer fint ind i en alm installation, og vil derfor passe fint ind hos folk som ikke vil acceptere batteritryk af forskellige ophav til at styre deres produkter. Nogen vil mene der er et delay fra man trykker til lyset feks tænder, men er så kort at jeg ikke synes det er til gene, men har da hørt enkelte på nettet nævne det. Derudover er der løbende kommet nye funktioner som man så kan opdatere enhederne med, hvilket man må sige er flot efter 6år, men I min verden også forventet med et system i den prisklasse. Man skal dog være opmærksom på at en enhed tager ca 10min at opdatere og under denne process (Og den opdatere een enhed af gangen), kan man ikke tænde lys eller andet. Har man det i et helt hus, så kan det tage hele dagen denne process. Så det skal planlægges lidt eller tages i bider.

Integration

De har en meget simpel API, den giver mulighed for at tænde og slukke lys eller stikkontakter, men man kan ikke aflæse tryk på afbrydere osv. Man kan også kun være een på deres PC-boks af gangen, dvs. man kan kun have deres app åben på en telefon af gangen, eller bruger man deres API, fungere den ikke samtidig med at mobilapp'en er i brug.

zensehome ANNO 2018

Følger zensehome med udviklingen så? Det korte svar må desværre være nej. Ligesom med IHC, er det gået lidt i stå. I stedet for at udvikle sig, og følge med begrænser de sig desværre lidt. Nu er der jo kommet mange alternativer til at styre sit lys med, Philips hue osv. De har jo desværre ulempen at man skal bruge en app, eller have et tryk siddende klistret op et andet sted. Her tænker jeg zensehome kunne booste deres market ved at understøtte dette med deres egne produkter. Således at man kunne have en pæn afbryder til sin hue, langt tryk kunne være til dæmp, og nummer 2 knap kunne så være til en valgt scene. Langt tryk kunne være man kunne tænde Sonos osv osv. Bruger man Home assist, og deres zensehomes API understøttede det, så kunne man køre det hele sammen, og dermed ville de åbne et nye market for sig selv. De har dog nu kommet med support for Alexa, men ændre ikke på det ville være federe hvis det kunne snakke sammen med Hue, Nest osv. Derudover er deres APP og opsætning af dette også forældet. Vi snakker port forwarding ukrypteret- Appen har kun muligheder for at vise 6 enheder på telefonen, så her skal man scrolle en del. Der mangler en “auto find” enheder eller lign. Mister man sit program, opsætning, så skal man have alle sine enheder ud for at kunne læse ID tags igen.

Andre ting som måske vil være rart at vide er:

Deres program virker kun til windows, ikke MacOSX eller Linux. Indstillinger af enheder kan kun ændres via PC program, og ikke via app. Samlet strømforbrug for en måned osv. kan kun tjekkes via PC program, og ikke via deres app Indstilling af timer (kl 8 hver mandag osv.) er en langsommelig process, og man kan ikke på en nem måde enten via app eller PC program, sige “deaktivere alle timere i uge 7 eller lignende. Når dæmpefunktion er aktivere for et lampeudtag, så bruger den “langsom opstart” af lyskilden, man kan ikke indstille tiden, og nogen oplever at den virker så langsom at gæster trykker en ekstra gang på kontakten, og lyset så slukker, men fordi at de ikke føler de fik trykker korrekt første gang. Ingen mulighed for indgravering af symbol på tryk. lampeudtag stikker mere ud end normale lampeudtag. lampeudtag findes ikke i firkantede, men kun i runde. stikkontakter findes kun i 1½ modul.

Konklusion

Til mit behov og den fulde løsning er jeg godt tilfreds. Dog er jeg gadget nørd, og kan mærke det irritere mig lidt at integrationen med andre ting ikke er der. Kunne da være fedt hvis hjemme styrringen kunne udbygges med musik, jeg kunne tilkøbe en trådløs ringeklokke med video og tilføje den. Den eneste mulighed jeg kan tilføje andre produkter er via input modulerne, hvilket kræver ledning. Jeg lever med installationen og er glad for den, og må så have alt mit andet grej til at køre sideløbende.

7 ud af 10
zensehome

Det gode

 • Flot design
 • Mange muligheder for lys
 • Hjemmesimulering
 • Nem opsætning
 • Forbrugsmåler
 • Alexa
 • God support

Det dårlige

 • Manglende integration med andre IOT tredjeparts produkter
 • Ved støj kan overførsler drille meget
 • Gamle dåser i huset passer enheder ikke i
comments powered by Disqus