Philips Hue Ensis

Læsetid: ca 4 min - Sean Nielsen | 29 October, 2018

Det var kærlighed ved første blik da Philips introducerede den nye Ensis lampe, men små skønhedsfejl trækker ned på oplevelsen

Det var kærlighed ved første blik da Philips introducerede den nye Ensis lampe, men små skønhedsfejl trækker ned på oplevelsen

Ensis er en ca. 130cm lang lampe med 2 lyskilder, 1 lyskilder peger op i loftet, og den anden peger ned i f.eks. spisebordet. begge lyskilder kan styres individuelt og har begge både forskellige temperature hvid og farver.

Installation

Jeg oplevede som sådan ingen problemer under installationen af Philips Hue Ensis lampen. Skru beslaget fast i loftet, justér højden (og vinklen) hvor at spændet er let at komme til.

Let at justere højden og vinklen på Philips Hue Ensis
Installér nu strømmen… men hov. der er ingen ledningsgennemførsel i baldakinen, og du står nu og skal træffe et valg:

 1. Vil du bore/slibe et hul til ledningen i baldakinen?
 2. Vil du trække ledningen oppe på loftet og bore et hul i loftet hvor baldakinen sidder (Hvilket ville være den pænneste løsning)
 3. I gang med rillefræsseren, og spartle efterfølgende?
 4. Som jeg har gjort, slibe en lille rille i loftet til ledningen ved baldakinen.
  ingen ledninsgennemførsel i baldakin
  Det her er min 3 Philips Hue lampe, og det samme gælder for alle 3, de inkludere ikke nogen form for hul til ledningen. Med Ensis er baldakinen i hård plast, så her kan man rimelig nemt bore/slibe et hul, men for de andre lamper, var baldakinen/beslaget i metal, så her ville løsning 1 nok være den mest besværlige løsning. Jeg savner lidt at Philips ville finde på en smart løsning til dem som ikke lige har lyst til at gå i gang med rillefræsseren eller lignende.

Efter installation, kunne jeg igen tænde for strømmen, og finde de 2 nye pære i Hue appen, har man Hue ved man at dette for det meste foregår uden de store problemer.

Serienumre

Det kan være en rigtig god idé at skrive serienumrene ind i et excel ark eller lignende hvis du i fremtiden skal parre din Hue lampe på ny.

I drift

Min første tanke var meget positiv da jeg fik tændt for lampen, der er rimelig godt spark i den 130cm lange lampe, med et godt homogent lys over hele spisebordet. man kan naturligvis også dæmpe lyset, og her kan man dæmpe lyset til stortset ingenting.

Lampen spreder lyset ca. 130% - det er lige i overkanten synes jeg, da man sidder og får et rimelig kraftigt lys lige i øjnene, dette er dog helt sikkert en vanesag, så ikke noget som trækker ned på den samlede oplevelse.

Går man i gang med at skite mellem farvetemperature og farver, får man sig dog lidt af en skuffelse, farverne er som sådan fine nok, ligesom farvetemperaturene også er helt fine, der er dog stor forskel på lys intensiteten. Ved meget varmt lys, var min første tanke om jeg havde fået dæmpet pærene ved en fejl, men nej.

Her har jeg taget et billede af et stykke hvidt papir på spisebordet ved forskellige farvetemperature, kameraet er indstillet til samme blændeåbning, lukketid og iso, dog havde jeg ikke fastlåst hvidballancen, så farverne vises ikke helt rigtigt.

Jeg har også taget nogle målinger med en Lux måler (Det er ikke en professionel lux måler, så man skal nok tage talene med et gran salt, men forhåbentligt er det en god indikator for hvor stor forskel der er på lys intensiteten)

LysLux
Varm hvid60 Lux
Neutral varm hvid170 Lux
Standard Hvid240 Lux
Neutral kold Hvid500 Lux
Kold Hvid300 Lux
Rød13 Lux
Gul65 Lux
Grøn100 Lux
Blå60 Lux
Lilla80 Lux

Til sammenligning giver mine GU10 spots i køkkenet en langt mere ensarted lysintensitet, som man måske kan se på billedet.

Der er en god lys homogenitet over hele lampens lyspanel, og det kan være svært at se at det i bund og grund er en form for lightstrip der sidder bag det diffuse glas.

Desværre er det som om at man ikke har lukket af for lyset der lyser op og lyset der lyser ned, så slukke du lyset der lyset ned, er der en smule lightbleeding helt ude i enderne.

Ligesom at hvis du slukker lyset der lyser op, men tænder lyset der lyser ned, kan du se at lyset ikke når helt ud til kanten.

Dette er noget der for mig trækker ned på det endelige resultat, og det virker helt fjollet at man ikke har lukket helt af mellem top og bund og evt. fået plads til een diode mere ude ved kanten.

Konklusion

Jeg synes at Philips har lavet en rigtig flot lampe, og det er rart at se hvordan at Hue har udviklet sig fra en Zigbee styret farvepære, til et stort udvalgt af udendørslys, til spejllys osv. Philips har også fået flere konkurrenter indenfor smartlys, og dette er jeg sikker på gør at man hele tiden vil prøve at forbedre og udvikle på Hue, så de forbliver den foretrukne smarte pære.

Ensis giver et godt behageligt lys, og her om aftenen virker det rigtig godt at slukke for den nedadgående lys og kun lyse op i loftet, ligesom at man kan bruge det opadgående lys til at give en notifikation f.eks. om morgenen til at fortælle der er frost på bilen.

7 ud af 10
Philips Hue Ensis

Det gode

 • Flot design
 • Uplight giver nye muligheder
 • Rimelig homogent lys
 • Nem installation
 • HUE er rigtig godt integreret på mange platforme

Det dårlige

 • Manglende hul til ledning i baldakin
 • Stor forskel på lysintensitet ved forskellige farver og lystemperature
 • For stor lysspredning
 • En smule bleeding
comments powered by Disqus