zensehome, som det skulle have været

Læsetid: ca 21 min - Skrevet af René Sievers | 22 November, 2021

Zensehome har fået et kæmpe løft, med ny software, nye muligheder og ny hardware, men eksiterende ejere kan nemt opgradere

Zensehome har fået et kæmpe løft, med ny software, nye muligheder og ny hardware, men eksiterende ejere kan nemt opgradere

Zensehome 2.0?

Zensehome leverer et ”komplet” system til hjemmet, hvor man kan styre lys, stikkontakter mm.
Zensehome som stand alone produkt ligger lidt imellem IHC wireless (Uden controller) og alm IHC, dvs. du kan gøre dine nye eller eksisterende lampeudtag, stikkontakter mm. intelligente, og i de fleste tilfælde uden behov for at elektrikeren skal trække nye ledninger. (Det kommer vi tilbage til)

Men hvad er så Zensehome 2.0?

Vi må hellere slå fast, det er ikke Zensehome som kalder deres nye system 2.0, det er os.
Een af grundene til dette er, at hvis du tidligere har investeret i Zensehome, så skal du bruge en ny controller.

Du kan dog sagtens beholde alle dine eksisterende stikkontakter, betjeningstryk mm. de bliver opdateret til nyeste firmware sammen med den nye controller, dog er der nogle enkelte gamle enheder som ikke er kompatible med det nye, bla. deres input DIN relæ. Så tjek evt dette.

Zensehome har i nuværende version både afbrydere, stikkontakter, lampeudtag, input og output moduler, strøm målere og en controller som i dag er bygget på en Raspberry Pi.

De har “skrottet Fase kobleren og bygget den direkte ind i controlleren, og controlleren skal nu installeres direkte i eltavlen, de har også skrottet deres ZenseConnect boks (Deres boks til at få Alexa ind i Zensehome) og bygget den direkte ind i controlleren (Dog med understøttelse for Google Assistant istedet for Alexa), og da controlleren er en Raspberry Pi (mini-PC), giver det også fremadrettet nogle flere muligheder til udbyggelse af systemet, uden indkøb af nye bokse (Dette kan vi naturligvis ikke garantere, men blot håbe)

En anden åbenlys ting man ser hvis man kigger på de nye afbrydere er at tangenterne er ændret lidt i udseende.

Da Zensehome blev lanceret var nærmeste konkurrent nok IHC, men udviklingen på andre smart home produkter er i rivende udvikling, så den nærmeste konkurrent i dag er nok mere, dem selv!

Zensehome var under deres tidligere ejere et meget låst system, og med nye produkter som nok især Hue, så stiller det nye krav til Zensehome.
F.eks. var een af de funktioner som Zensehome både “dengang” og idag skriver på deres hjemmeside,mulighed for dæmp på alle lyskilder, men med flere og flere smarte lyskilder fra Hue, Ikea, og mange andre, så gælder det altså ikke rigtig længere, men med Zensehome 2.0 kommer vi et stort skridt tættere på et system som integrerer godt med andre!

Zensehome har også med den nye controller taget en beslutning om at skifte til en app baseret platform og dermed droppet det daværende PC program med “streg” interface, dette gør også at det gamle system kan fungere videre som det er, men at der ikke kommer flere nyheder til det.

Ved køb af ny controller, kan man dog downloade ny firmware til sine enheder, og vupti, så virker de på det nye interface igen. Den nye controller og system tilbyder dog nogle nye tiltag, men fjerner også nogle funktioner fra det gamle, dette kommer vi nærmere ind på.

Kan alle installere Zensehome?

Både ja og nej. Deres controller skal installeres i tavlen, og dette er ikke lægmands arbejde.

Nogle gange skal man trække nogle ledninger ude i installationen også, hvilket heller ikke er lægmands arbejde, så undersøg reglerne inden du begynder på noget. I forhold til ens eget hus, så skal man være opmærksom på, at har man et gammelt hus med trædåser i, eller de første grønne indmuringsdåser i, så er de ikke dybe nok til at afbryder eller stikkontakt kan være der, dette skal man dermed lige undersøge inden man begynder at skifte det hele ud. Afbryder, stikkontakter, og lampeudtag er alle med skrue terminaler, og er nemme at montere.

En anden ting man skal være opmærksom på er, at har man ikke stikkontakt under sin afbryder, så vil der normalt ikke være fremført nul leder dertil, og dermed virker afbryderen ikke, da den kræver fase og nul. Det kan dog løses, men igen, så vil vi anbefale man tager kontakt til en elektriker, og lige undersøger reglerne selv inden man går igang.

Hvilke komponenter tilbyder Zensehome så?

Zensehome var under tidligere version nok mest egnet til lysstyring, men kan også andre ting. En af de store forskelle fra IHC er nok, at IHC bygges op omkring tavlen, og kræver masser af kabeltræk, og ofte med lavvolt kabler frem til afbryderne, og dette er nemmest ved nybyg, hvor Zensehome har deres controller, og ligger mange af funktionerne ud i enhederne, og kan dermed meget nemmere installeres uden de store ændringer.
De komponenter som tilbydes på nuværende tidspunkt er følgende:

  • Betjeningstryk med lysdæmper og pirføler indbygget.
  • Betjeningstryk
  • Stikkontakt
  • Lampeudtag, med Pirføler
  • Zenseio (12v indgange og relæ udgang)
  • Udelys (D)in tavlemoduler med dæmp
  • Din relæ
  • Universaludtag
  • Strømsensor
  • Zensehome box (Controller til tavlen)
  • App til Android og IOS (gratis)

Alt dette gør, at man relativt nemt kan tilføje noget smart hjem og funktioner til sit hjem, og dermed starte nemt. Fordelen ved Zensehome er dog også, at du kan skifte dine nuværende enheder nemt, og skal dermed som udgangspunkt ikke ud i at rille nye kabler ind osv. Det er også nemt at skifte enhederne efterfølgende, hvis man nu havde fået monteret en stikkontakt til en funktion og man pludselig flytter om.

Man kan sagtens købe lidt af gangen, så det bliver lidt mere spiseligt at komme i gang: En startpakke kunne f.eks: være et lampeudtag, og en afbryder, måske en stikkontakt, og så en controller, efterfølgende er det jo så, at det går op for én hvad man kan med systemet, ser nye muligheder, og pludselig får man skabt nogle nye ønsker og behov. Dog skal man måske lige undersøge hvad der kræver en elektriker og hvad der ikke gør, og få de ting monteret samtidig når man nu lige har ham forbi.

Nye tangenter

Vent vent vent.. inden du tænker “Nye tangenter får mig ikke til at opgradere eller købe ny Zensehome installation” så følg lige med.
Selvom Hue langt om længe kan tilbyde et “clean” look, med deres wall switch bag eksisterende afbrydere mm. (Eller via een af de mange tredjeparts løsninger) så kommer Hue også med nogle begrænsninger.

Vil du f.eks. gerne kunne tænde og slukke for hele dit TV setup med TV, Apple TV og soundbar, eller vil du gerne slukke for kaffemaskinens standby strøm om natten og dagen hvor du er på arbejde, så kan du sætte en Hue smart plug til, men du får også en klods som stikker ud af væggen.

zensehome - hue

Hvis du kan gemme den bag kaffemaskinen betyder udseendet naturligvis ikke noget

Jeg har set diskussioner på nettet om de nye pærer er så smarte så man kan spare afbrydere væk, og erstatte dem med trådløse knapper eller PIR sensor, men det er vi ikke enige i..
PIR følere og batteritryk er smarte, men hvis man en dag skal sælge eller lign, så er det altså stadig smartest i vores verden, at det er muligt at installere det traditionelle, og her byder Zensehome jo nemlig ind med en mulighed for at kunne bruge både Zensehome stand alone, eller kombinere det med andre enheder via deres for nyligt tilføjede MQTT integration.

Skal man have adgang til en super geek, eller elektriker for at programmere det?

I den gamle version var svaret oftest nej, og I den nye er det blevet endnu nemmere.
I den gamle version skulle man sætte afbrydere og stikkontakter op, skrive ID nummer ned, og tildele dem i streg diagram. Det er anderledes, nemmere og hurtigere nu.

zensehome - app 1

Når man åbner app, kommer man ind hvor man kan se de rum man har opretter, og som her kan man se lyset er tændt i badeværelset og bryggers, hvorimod Entre og Gang er slukket. Hvis jeg trykker på knappen i højre hjørne vil den toggle og skifte status fra tænd til slukket eller omvendt.

zensehome - overview

Trykker jeg ind på kontor får jeg dette billede op, og igen har jeg lampeudtag hvor jeg kan trykke og skifte status. I selvsamme fane, er det jeg kan se, at i kontoret er der tilknyttet et lampeudtag samt et betjeningstryk. Hvis jeg ønsker flere enheder herinde, så trykker man på plus i toppen.

Trykker jeg mig ind på afbryderen, så får jeg de funktioner den understøtter, hvilket her er ledelys.

Lampeudtaget har lidt flere muligheder, her kan man tilføje funktioner og indstillinger til det enkelte lampeudtag, dette gør, at det er nemt når man skal rode med en funktion, at tilføje, ændre og prøve, og uden at man kommer til at pille ved andet end lige præcis den enhed

Personligt tror jeg at mange brugere, nye som gamle, vil sætte pris på skiftet til den nye app, da den daglige bruger nu, kan tilføje og ændre ting, uden at skulle have en PC på, eller uden at skulle ringe til en elektriker for at programmere lyset som IHC osv.

zensehome - overview

Når man vil tilføje en enhed, så kan man enten som I den gamle version skrive Id nummeret ind, eller bare trykke på afbryderen, så kommer den frem automatisk, ved lampeudtag, bliver man dog nødt til lige at skrive det ind. Ellers er det bare at tilføje enheden og efterfølgende tilføje den et rum og så virker den efter den er blevet opdateret.

Alt kommunikation foregår stadig via elkablerne i hjemmet, og det begrænser hastigheden lidt, men dette mærkes kun når man installerer nyt eller opdatere noget gammelt, da det så står i kø.

Når systemet er oppe og kører, så aktivere man vedligehold og så kan den kigge efter opdateringer osv om natten, mens man sover, og dermed lægger man ikke mærke til det.

Når systemet opdaterer, låser status i de forskellige rum, så er lyset tændt, kan det ikke slukkes, og omvendt, dette skal man være opmærksom på hvis modparten er ved at putte børn og man lige roder lidt med noget imens, og ja, jeg taler af erfaring.

Den daglige oplevelse

Efter installationen i 2012, og den daglige brug af systemet er den overordnet oplevelse positiv. Jeg har ikke haft brug for at ændre og kode en masse om,men når det har været nødvendigt, har det været nemt og lige til at gå til. Nu har jeg opgraderet installationen med den nye controller, og det var nemt.

Brugen af pir sensorerne i lampeudtagene har gjort den daglige færden nem, så når man i gang arealer ikke skal tænde og slukke hele tiden, og funktioner som lysdæmpning, natsænkning og hjemme simulering er funktioner der hurtigt bliver naturligt.

Jeg har udendørs stikkontakter, jeg slukker for via DIN tavle relæ (Zensehome stikkontakter er til indendørs brug, men LK OPUS kan installeres ude), når vi ikke er hjemme, og ellers har julelys osv. på, som køre på timer.

Vi bruger hjemme simulering når vi er ude, hvor lyset så afspiller en sekvens af hvordan vi har brugt lyset fra en uge siden, så lyset tænder og slukker rundt omkring i hjemmet og afbryderne har et flot look med lys i, som vi bruger som guide om natten. Så overordnet har det opfyldt vores behov.
Jeg installerede det dog samtidig med huset også fik et gevaldigt løft, så det at jeg har kunne tilpasse tingene så de passede til mig har været et kæmpe plus, og systemet som helhed har en ret høj WAF.

Så generelt har jeg været tilfreds, og synes produkterne passer fint ind i en alm installation, og vil derfor passe fint ind hos folk som ikke vil acceptere batteritryk af forskellige ophav til at styre deres produkter.

Alt dette er præcis, som da jeg købte det til at starte med. Nu er fasekobler pillet ud af tavlen, og min installation har fået nyt liv med den nye controller. Alle enheder er opdateret til nyeste version, og sat op på den nye måde. Det var nemt, app kører hurtigere og de fleste ting er som de plejer, bare nemmere da man kan sidde på telefonen og gøre det, modsat PC før, og andre nye funktioner der er kommet, er Google Home,så man kan tænde og slukke med stemmen, I det gamle system var det Alexa, som tilkøb.

For at opgradere fra den gamle til den nye, installerede jeg controller i tavlen, og hentede den nye APP. Herefter henter den firmware ned, og finder alle enhederne. Efterfølgende skyder den så firmware ud til enhederne en efter en. Dette tager lidt tid, og her skal man være tålmodig. Min anbefaling vil være at kun skyde ud til nogle enkelte enheder først, og sætte dem op. Måske lys i stuen og køkken først, og efterfølgende tage resten.

Hvis man har mange enheder som jeg har, så tager det en del timer før det hele er klar. Når det var gjort var det ren opsætning. Så alle mine “gamle” enheder fra 2012 blev nu opgraderet til nyeste firmware med de funktioner systemet nu tilbyder.

zensehome - overview

En af de nye funktioner kunne bl.a. være alarm funktionen, hvor man kan bruge pir sensor i lampeudtag og vælge et scenarie hvis de bliver aktiveret, imens man er væk. Alt lyset kan man så sætte til at blinke, eller aktivere en funktionen via ZenseIO, som har en relæ funktion også, dette kunne så være til en lydgiver eller blink.

Strøm måling eller forbrug.

I det gamle software på pc’en, havde man mulighed for forbrugsmåling i DIN relæerne og stikkontakterne. Denne funktion er ikke tilgængelig i den nye, og om det kommer ved jeg ikke. I den nye er der dog mulighed for at montere nogle ampere tænger rundt om ledningene i eltavlen og direkte i controlleren, og dermed aflæse forbruget.

I den gamle version kunne man sætte en stikkontakt til at slukke hvis der næsten ikke var noget forbrug på (standby), hvilket der også kunne laves nogle spændende scenarier med.

Jeg har prøve at montere en tang på min plugin hybrid, som kan lade med 3.7Kwh på en fase. Man kan så vælge om det skal være År, måned, uge eller dag. så meget detaljeret.

Dog giver det nok mest mening at sætte alle 4 tænger omkring tilgang til huset og se det totale forbrug, så kan man se i hvad tidsrum man bruger strøm, hvor meget og sammenligne direkte hvad elprisen er, og dermed prøve at koordinere ens forbrug efter det.

Personligt håber jeg da på sigt det får den gamle strømmålinger funktion tilbage også, om ikke andet fordi man her kunne smide informationen fra fryser osv ind, og holde øje med om de pludselig brugte meget strøm.

zensehome - overview

Dog er der jo også kommet andre produkter på markedet og for mig vil jeg jo helst gerne have tingene til at fungere sammen og vi på hjemmestyring, er betaget af nye ting, tiltag, funktioner osv, men gerne hvor det giver mening.

Derfor er det med glæde, at et længe ventet ønske om MQTT endelig er kommet på menuen. For er der noget vi kan li, så er det at kunne integrere forskellige ting.

Integration

IFTTT: Tjek, Google Home: Tjek, MQTT/Home Assistant: T… sådan da.

Da vi fik den nye Zensehome box, tilbød Zensehome en API som nu ikke længere er at finde på deres side, (Men kan på nuværende tidspunkt stadig findes via en Google Søgning), men som nogen måske kan huske, viste vi ganske kort (for længe siden) at vi havde fået integrationen til at virke med Home Assistant.. sådan da..

Vi ville gerne gøre integrationen tilgængelig for alle, men det hele blev hurtigt lidt nørdet, hvor der skulle sættes repositories op, installeres add-ons og tilpasses lange konfigurationsfiler.

Vi snakkede med Zensehome, og fortalte om nogle af de udfordringer (begrænsninger) der var med den eksisterende API, og spurgte om det ville være muligt for dem at integrere MQTT…
og det gjorde de så… sådan da.

Hvis du bruger Home Assistant OS, skal du installere et MQTT add-on, oprette en kode, taste oplysningerne ind i Zensehome appen, og du er klar. (Zensehome har lavet en kort guide på deres side)

Hvis du bruger en cloud baseret MQTT service, så hver opmærksom på at Zensehome ikke understøtter kryptering.

Zensehome har tilpasset deres MQTT integration til Home Assistant, så Home Assistant selv finder ud af hvad der kan tændes og slukkes for, og ligeledes hvad der kan trigges på,
og det går fuldstændig hånd i hånd med den brugervenlighed Zensehome skal forsøge at sælge. (Du kan bruge en hvilken som helst controller, som Homie osv, men så skal der tilpasses lidt i controlleren)

zensehome - overview

Men…
Det er ikke alt der er integreret, og det er ikke alt der er lige fleksibelt.

Bruger du f.eks. deres lampeudtag med PIR sensor, og vil du gerne kunne styre nogle HUE pære monteret på det lampeudtag, så er dette ikke muligt.

Som det er pt, så kan man ikke få adgang til PIR sensor delen alene, så man f.eks. kan separere sensor og pære, ligeledes med deres stikkontakter, dvs. knap og relæ fungere ikke hver for sig.

Deres betjeningstryk har heller ikke en “on/off” tilstand, så du skal sætte Home Assistant op til at have styr på hvad der er tændt og slukket, ligesom at guide lyset i betjenings trykket ikke tænder og slukker som de ellers ville gøre hvis de styrede en anden Zensehome enhed.

Styre du et lampeudtag via et betjeningstryk, og vil du også trigge på det betjeningstryk via Home Assistant, så skal der også tænkes lidt alternativt, da du så skal trigge på lampeudtaget, fremfor betjenings trykket, så Home Assistant og lampeudtag ikke kommer ud af synkronisering (altså lampeudtag tænder, mens Home Assistant tror den skal slukke)

MQTT virker dog lokalt, så selvom dit internet er nede, eller hvis Zensehome Serveren skulle være nede, så stopper MQTT ikke med at virke, som f.eks. IFTTT og Google Home,
ligesom du også fjerner nogle til tider store forsinkelser på at skal sende data over internettet.

Til gengæld giver det nogle andre funktioner og muligheder. Jeg har nu i mit badeværelse trukket fast strøm til alle min spot og sat Philips hue pære i. Dem kan jeg nu tænde og slukke med min ene Zensehome knap på afbryderen , og den anden knap tænder lyset der er tilsluttet i et Zensehome lampeudtag i mit soveværelse. En anden funktion som også er mulig, er at få deres afbrydere til at tænde en Shelly, her har jeg monteret en i et lampeudtag bag et spejl i badeværelset, hvor jeg har sat en Zensehome stikkontakt under. Så stikkontakten kan bruges til hårtørrere osv, men trykker man på afbryderen, så tænder lyset i spejlet via Shelly’en.

IFTTT har jeg prøvet at oprette med henvisning til nogle hue pærer, og her er det muligt at lave enkelte funktioner. Jeg prøvede at lave et langt tryk i stuen, og sige det skulle tænde/slukke mit havelys som bestod af nogle HUE pærer i dette tilfælde. Efter ca 5 min kom den online, og det fungerede i det hele taget upåklageligt, med kun en lille smule forsinkelse da trykket jo pludselig skulle fange en server i skyen.

Man kan også lave flere funktioner i IFTTT, men det kræver så abonnement hos IFTTT, hvis man vil have flere og hurtigere funktioner. Det sjove og spændende her, er jo at man kan kombinere sine enheder med hinanden, og det er måske essensen af dette. Zensehome kan pludselig nemt styre andre produkter end deres egne, og man er pludselig ikke låst til kun at bruge deres eller andre produkter.

Så i stedet for jeg er begrænset til et system, så er mulighederne nu mange.

zensehome - overview

Hvor blev det af?

Først og fremmest skal Zensehome og de nye ejere have en kæmpe ros for at holde liv i 10 år gammel hardware, men dette kommer ikke uden sin pris.

Det individuelle strømforbrug pr. stikkontakt eller lampeudtag er blevet fjernet, og er blevet erstattet af 4 tænger man sætter efter sin HPFI, dette giver en indikation af strømforbrug pr fase, fremfor pr stikkontakt/lampeudtag.

PC softwaren til opsætning af systemet er også blevet fjernet, og erstattet af en APP.
og nok det vigtigste, lokal kontrol er blevet fjernet.

dvs. står du en onsdag aften og er i gang med at omkonfigurere dine enheder, og Zensehome pludselig får problemer med deres cloud, så risikere du at stå i en situation hvor du ikke kan benytte deres app, og altså ikke kan færdiggøre konfigurationen.

Ligesom hvis Zensehome lukker deres cloud server, så vil du ikke længere kunne konfigurere dine enheder, så har du en enhed der går i stykker, så kan du ikke engang finde een brugt, da du ikke vil kunne konfigurere den til dit hjem.

Lad os lige gøre det klart, dette er ikke unikt for Zensehome, men er et generelt problem med cloud løsninger, men Zensehome har formentlig en lidt mere vital rolle i dit hjem, end mange af dine andre cloud enheder, plus det formentlig også koster en anelse mere.

Vi ser meget gerne at Zensehome kigger på en løsning, hvor de sikre funktionaliteten ved cloud nedbrud eller konkurs.

Sikkerhed

I det gamle Zensehome, hvis du ville kunne styre dit lys når du ikke var hjemme (eller bare ville kunne benytte deres app), så skulle du altså vide lidt om netværk.

Du skulle kende IP adressen på din Zensehome boks, eller IP adressen til dit hjem, og helst have fast IP adresse.
Du skulle også vide lidt om port forwarding, og når du så havde fundet ud af alt det, så havde du altså delt din Zensehome boks på nettet.

Koden, var din Zensehome boks ID, altså 5 cifret, så det ville altså tage ca. 5 minutter at gætte koden med et automatisk program som blev sat til at gætte “koden”.
Dette er blevet løst!

Det er blevet langt lettere og mere sikkert at sætte app’en op, du skal ikke portforwarde, du skal ikke have fast IP, du kan bestemme en god kode!

Ikke for alle? (Konklusion)
I vores anmeldelse af Zensehome “1.0” var overskriften “Ikke for alle”,
og nogle af grundene til det, var manglende fleksibilitet, integration og udvikling.
Her, næsten 10 år efter vi blev introduceret for Zensehome (og begge anmeldere fyldte deres huse med Zensehome) kan vi endelig sige, at Zensehome er for “næsten” alle.
ok, så skal jeg bare købe Zensehome, og så har jeg et smarthome?
Ja og nej, Zensehome som et standalone produkt giver god mulighed for styring af diverse funktioner, men har stadig nogle begrænsninger,
men vil du bare gerne kunne styre dine stikkontakter mm. fra Google Home og din telefon så er Zensehome et godt og stabilt produkt.
Med muligheden for at integrerer Zensehome med Home Assistant og andre styringer,
forsvinder store dele af de begrænsninger der gjorde at kun een af os stadig har Zensehome,
og vi er nået dertil, hvor at det kun er en lille gruppe som har nogle specifikke krav, som ikke kan løses med Zensehome.
Og her med vel nærmest historisk høje elpriser, giver Zensehome mere mening end nogensinde før, med deres stikkontakter som kan sættes til at slukke lampen, Playstation mm. for at spare på standby strømmen, dog savner vi at kunne få strømforbrug ind i Home Assistant, og skabe endnu større fleksibilitet for strømstyrings scenarier, dette kunne f.eks. være en notifikation på din telefon når strømforbruget på fryseren indikere at den trænger til en afrimning, og måske endog komme med en lille motivationsfaktor.

zensehome - overview

ok, jeg sætter Home Assistant op, skal jeg så købe Zensehome nu?

jaaah, måske.
Zensehome gør nogle ting rigtigt, du får et produkt som ser flot ud, og som ikke indebærer et Hue Dimmer konverteringskit, eller andre “Storm-P” løsninger. (Men som sagt før, så er der kommet mere robuste løsninger indenfor de sidste år), det er let at konfigurere selv via deres app, også efter elektrikeren har været og installere controlleren i tavlen og sat det hele op, så er du i trygge hænder… liiige indtil du gerne vil lidt mere.

Vi savner en form for pakkeløsning hos Zensehome, hvor at de ikke blot hjælper dig i gang med standard pakken, men også hjælper dig i gang med at integrerer dine Hue pære. Dette bliver måske nemmere med tiden, men ellers kan man jo tage fat i nogle firmaer som har speciale i dette.

Dette vil give dig en yderligere premium oplevelse, så PIR sensoren på badeværelset ikke bare tænder og slukker lyset efter et fast interval, men kan snakke sammen med din fugtighedsmåler via Home Assistant, som kan registrere om du er i bad, og derfor forlænge timeren efter det.

Med nye tiltag fra Zensehome synes jeg det ser spændende og lyst ud. Det ville være surt hvis man havde installeret det i hele huset før i tiden, og ikke kunne bruge det mere, men det er heldigvis ikke et problem, og hvis man køber den nye controller, så får man ikke bare den nye platform, men også nye muligheder. Der er løbende nye tiltag på vej til Zensehome og systemet ser ud til at vokse og åbne sig i forhold til integrationer. En anbefaling til Zensehome kunne også være at lave små guides, hvilket de allerede har lidt af, hvor man kan blive inspireret, dette kunne f.eks. være.

  • Hvordan får du din carport til at åbne/lukke. (Køb følgende …. og følg denne guide)
  • Hvordan sætter jeg alarm funktion til i mit hjem via pirfølere (Køb evt ZenseIO og tilkoble sirene)
  • Hvordan får jeg markisen til at køre ind hvis det begynder at regne (Køb følgende… og følg denne guide)

Her kunne man lave det som en slags mad opskrift, til dette skal du bruge, controller, DIN modul osv osv.

Mit eget ønske er, at kunne vælge hvilke ting jeg vil kunne styre, og med Zensehome er det fedt at kunne have en afbryder der passer pænt ind, og som kan tilpasset, i stedet for diverse påklistret tryk rundt omkring. Det bliver spændende at følge Zensehome, og vi hos hjemme styring vil løbende se på de muligheder der nu måtte åbne sig.

Så har man et gammel Zensehome system, er det absolut værd at overveje en opgradering, og køber man til ny installation, så venter et nemt og ligetil system, man kan programmere uden at skulle have fat i en specialist i hverdagen, hvor de mest alm. funktioner er understøttet, og får man lyst til mere, så tilbydes dette også, her skal man dog nok lige søge support, ihvertfald som det er nu.

8 ud af 10
zensehome 2.0

Det gode

  • Nemt stand alone system med smart funktioner.
  • Mulighed for udbyggelse, hvis man vil mere.
  • Flot indtryk og finish i hjemmet
  • Google Home
  • Opgraderbart med nye funktioner.

Det dårlige

  • For programmøren og nørden der vil kode alt selv, opleves det måske ikke som en fordel.
  • lidt større startomkostninger for at komme igang.
  • Kan måske virke uoverskueligt hvad man har brug for, hvis man starter helt fra bunden.
  • Man skal bruge en elektriker til enkelte installationer.
comments powered by Disqus