Hvad er et smart hjem for dig

Læsetid: ca 5 min - Sean Nielsen | 12 January, 2018

2012 blev året hvor jeg begyndte mit eventyr med det *Smarte Hjem*, 2016 var der hvor det blev smart. men hvad er et smart hjem?

2012 blev året hvor jeg begyndte mit eventyr med det *Smarte Hjem*, 2016 var der hvor det blev smart. men hvad er et smart hjem?

Det smarte hjem betyder ikke nødvendigvis det samme for alle, nogen vil mene, at det at kunne styre sine pære fra en app er smart, imens andre måske mener at der skal lidt mere til.

Dette er del 1 af i alt 3 dele hvor jeg vil komme lidt ind på det smarte hjem. Del 1 handler om forventninger. Del 2 er hvad jeg har gjort. Som kan læses her Del 3 er omkring problemstillinger Som kan læses her

Mit eventyr startede med ZenseHome. ZenseHome er i korte træk nogle betjeningstryk, lampeudtag (Med eller uden PIR) og stikkontakter som passer i de fleste nuværende installationer med Fuga dåser, som kommunikere via el-nettet og til en PC-Boks som kan fås med netværksforbindelse. De kan programmeres på forskellige måder, som f.eks. at slukke strømmen fra TV'et hvis det har stået med standby strøm i 5 minutter (Deres stikkontakter og lampeudtag kan også måle strømforbrug), eller efter et tidsskema man selv kan lave, og har du valgt PC Boksen i den version med netværk, får du også en app så du kan tænde og slukke dit lys eller stikkontakter.

For mig er det smarte hjem noget der giver komfort, så jeg havde PIR i køkkenet så lyset tændte af sig selv, på værelserne havde jeg også PIR, men de tændte ikke lyset, men slukkede det hvis der ikke havde været bevægelse i rummet i x antal minutter, om aftenen tændte lyset i dæmpet tilstand, på mit kontor kunne jeg starte min PC ved at trykke på betjeningstrykket.

Zensehome kunne også måle strømmen, så der gik også lidt sport i at nedsætte mit strømforbrug, Jeg havde en fjernaflæst el-måler, så jeg kunne se mit forbrug time for time, og via Zensehome kunne jeg se hvor det forbrug havde været.

Det skabte lidt udfordringer, for hver gang jeg sparede strøm, fjernede jeg også noget komfort, f.eks. hvis jeg ville se fjernsyn, så skulle jeg tænde for stikkontakten først, timeren på PIR sensoren blev nærmest sat så lavt, at jeg under madlavning engang imellem var nød til at vifte med armen, imens jeg skar grøntsager eller æltede dej, jeg boede dog alene, og det generede mig ikke synderlig, for det var jo “sjovt” at spare strøm.

Så kom Philips HUE.

I 2013 købte jeg et Hue Starter kit, dengang fandtes de ikke i flere varianter som de gør i dag, så de kunne fås med farve i E27 fatning. Man kunne heller ikke få Hue Dimming Switch, eller Hue Tap, så det hele foregik i mit tilfælde via deres app.

HUE fjernede en del komfort, men gjorde lyset sjovt.

Man kan ikke dæmpe HUE via Zensehome, og sætter man HUE til et lampeudtag med dæmpefunktion, skal dæmpefunktionen fjernes. Det betød at jeg altså ikke kunne have automatisk dæmpet lys om aftenen de steder jeg havde HUE. Jeg var dog stadig vild med HUE, og jeg troede på en fremtid for HUE, så jeg gik ud og købte mere.

Stille og rolig fjernede jeg altså komforten for mig selv, bare fordi at jeg syntes at HUE var sjovt, og det var sjovt at kunne skifte farve. (Jeg brugte Energize lyset en del, da jeg arbejdede nat på det tidspunkt) Da HUE udgav deres pære til gu10 fatning, købte jeg også nogle af dem, og det var her at HUE også indtog mit køkken, det betød også samtidig at jeg nu havde HUE i alle lamper og spots som der kunne sidde HUE i, og jeg havde givet fuldstændig afkald på dæmpe funktionen i Zensehome.

I et godt stykke tid blev min telefon min styring af lyset, bevares PIR sensorene var der stadig, men hvis Zensehome slukkede for nogle lyskilder som var enten dæmpede, eller var sat til “energize” tilstand, så ville HUE starte op med standard hvid på fuld styrke, så timeren blev sat op, og jeg fangede ofte mig selv i at slukke for HUE i køkkenet (Køkken alrum) via deres app, hvis jeg sad og så fjernsyn, da lyset ellers ville forblive tændt i ca 15 minutter.

Hvor blev det smarte hjem af?

hue reklame

Problemet blev endnu større den dag jeg fik en kæreste, og hun så småt flyttede ind, nu skulle jeg altså til at vænne hende til at man altså skulle bruge mobilen for at bo her, ikke blot til lyset, men også når jeg var taget på arbejde om aftenen, og hun måske bare gerne ville se lidt fjernsyn og skulle tænde for kontakten. Stille og rolig havde Zensehome ikke nogen funktion hos os længere, PIR sensorene var dog stadig rare at have, men var ligeså meget til gene pga. den manglende dæmpefunktion om aftenen, og det endte med nogle lappeløsninger for at få det til at virke bare nogenlunde for os.

Vi skal helt frem til 2016 før at jeg til sidst havde fået nok af samarbejdet mellem HUE og Zensehome.

Taberen her blev dog Zensehome. Selvom Zensehome havde været en trofast ven i et stykke tid, så blev systemet på en måde hurtigt forældet, grundet den manglende integration med andre produkter.

I dag ser billedet helt anderledes ud, jeg har valgt en software løsning, og indkøbt alt hardware selv. Jeg har PIR, kontakter, HUE og selv en opvaskemaskine som kan snakke sammen på kryds og tværs, det var her jeg fik mit smarte hjem!

Men hvad mener du er et smart hjem?

Videre til Del 2 - Mit Smarte Hjem

comments powered by Disqus