Mit smart hjem: Og vejen dertil

Læsetid: ca 7 min - Sean Nielsen | 13 January, 2018

Kan man få HUE til at dæmpe lyset om aftenen efter sengetid? og kan man slukke for standby strømmen, f.eks når man er på arbejde.?

Kan man få HUE til at dæmpe lyset om aftenen efter sengetid? og kan man slukke for standby strømmen, f.eks når man er på arbejde.?

Hvis du ikke allerede har været der, så læs evt. hvordan jeg kom i gang med mit smarte hjem her

At bygge det smarte hjem kommer ikke af sig selv, det kræver tålmodighed, planlægning og det kan hurtigt blive dyrt. Der findes mange løsninger, nogle er enormt brugervenlige, har et lækkert grafisk interface og en lækker app, mens andre kan virke uoverskuelige at komme i gang med.

For at komme i gang bør man sætte sig ned og skrive ned, hvad man gerne vil kunne styre, og hvilke krav man har dertil.

Når det er gjort kan man begynde at kigge på de mange forskellige platforme, som f.eks Apples HomeKit, IHC eller Home Assistant.

Man bør også kigge på hvordan man forbinder til sine produkter (Via Cloud, netværk osv.) I del 3 af denne serie, vil jeg skrive om nogle af de problemstillinger man har undervejs i sin opbygning.

Mine komponenter

KomponentKommunikationÅben APINoter
Home AssistantMere eller mindre alleJaKøre på en NUC Læs evt om opsætning mm. her
HUETCP/IPJa
TadoCloudNejSe min anmeldelse her
NestCloudJaSe min anmeldelse her
Fibaro SwitchZ-WaveTil dels
Fibaro PIRZ-WaveTil dels
Aeotec PIRZ-WaveTil dels
LogicHome ZHC5010 trykZ-WaveTil dels
IKEATCP/IPNej, men enkelte har fået en API fra IKEA
Xiaomi Smart HomeTCP/IPNej, men er blevet reverse engineeredSe min anmeldelse her
Alexa (Via Sonos One)CloudJa
Google HomeCloudJa
Siemens VaskemaskineCloudJa
Bosch OpvaskemaskineCloudJa

Der vil løbende komme anmeldelser af komponenterne, så tilmeld dig vores nyhedsbrev

Controller

Jeg bruger Home Assistant til at styre mit hjem. Det er et Open Source program, skrevet i Python. Der er en “nogenlunde” officiel app til iOS, men ikke til andre platforme, istedet bruger man en webside til at navigere rundt. Siden fungere fint på både PC, Tablet og mobil, men er ikke noget grafisk mesterværk. Automationerne er der heller ikke nogle grafiske hjælpemidler til, der er for nyligt blevet frigivet lidt hjælpemidler, så man kan lave sine “programmer” via websiden, men der er stadig en del tastearbejde.

### Eet eksempel på en ringeklokke skrevet i YAML, som er sproget man bruger i Home Assistant
automation:
 - alias: doorbell
  trigger:
   - platform: event
    event_type: click
    event_data:
     entity_id: binary_sensor.switch_158d00016d72e9
     click_type: single
  action:
   - service: script.sonosdoorbell
    data:
     sonos_entity: media_player.kitchen
     volume: 0.5
     delay: '00:00:09'

Læringskurven er rimelig stejl, og man skal være rimelig opsat på at det er denne vej man vil gå tilgengæld får man følgende for sit “slid”

 • ca. 1000 komponenter er understøttet af Home Assistant, jeg kender ikke andre platforme med det antal
 • Det er super stabilt! Jeg har haft en Home Assistant installation til at køre i 6 måneder, uden nogen genstart af hverken PC eller nogle programmer.
 • Det er gratis! Småbetalinger er på vej til enkelte exclusive funktioner, som backup i skyen, Lettere opsætning af Alexa og Google Home med mere til følge.

Mine automationer

Mit lys

Jeg har PIR (Bevægelses sensor) i alle rum. På værelserne tænder man lyset manuelt, og hvis der derefter ikke har været bevægelse i længere tid, slukker lyset automatisk. Køkken, badeværelse, bryggers, gang og Entré, her bruger jeg PIR til at tænde og slukke lyset.

Udendørslyset kan tændes på 3 måder.

 1. På en afbryder (Hvor der sidder en Fibaro Switch i dåsen)
 2. Ved at komme fra Entréen og gå ud (Man aktivere her først PIR sensor, og derefter aktivere man dørsensor, denne rutine tænder så lyset)
 3. Telefon får WiFi eller Bluetooth dækning, altså man er lige kommet hjem

Jeg bruger en Google Kalender, til at definere natdæmpning, ved at bruge en Google Kalender, har jeg en stor fleksibilitet i mine rutiner, f.eks. tager natdæmpning højde for om vi evt. holder fødselsdag eller har gæster, så natdæmpning evt. bliver aktiveret lidt senere den dag. (Kræver naturligvis at man skriver i sin kalender hvis man for gæster, og at man har en nogenlunde god idé om tidspunkterne)

Både Fibaro og Aeotec PIR sensorne har bla.a. også indbygget lysmåler, dette bruger jeg til at sørge for at PIR sensorene ikke tænder lyset, hvis der i forevejen er rigeligt med lys indendørs, eller slukke lyset hvis man tænder det inden solen er stået op, og det evt. står og brænder (Vi har enkelte steder hvor lyset tændes og slukkes manuelt)

zhc tryk

ZHC5010

Nogle af dem har jeg erstattet med ZHC5010 som er et Z-Wave tryk som minder utrolig meget om IHC trykket.

zwave tryk
zwave dimmer
Andre steder har jeg sat en Fibaro Switch bag afbryderen. Den switch fylder dog en del, og der er ikke plads i alm. Fuga dåser. Jeg fik dog med Fuga Air lige præcis plads til en enkelt switch bag afbryderen. Både ZHC og Switch tilbyder indbygget Relæ (og switch kan fåes med 2 relæer) så kan man tænde og slukke lys, stikkontakt mm. via Z-Wave.

Anmeldelser af begge er på vej

Klima

For at styre varmen bruger jeg Tado termostater til Radiatorene og udluftning på badeværelse styres via en fugtighedsmåler som sidder i Aeotec PIR sensoren. Hvis man har læst min anmeldelse af Tado, vil man opdage, at de ikke er super gode til at detektere om et vindue er åbent eller ej, det har jeg dog et andet system som kan hjælpe mig med. (Vender jeg tilbage til senere) Så her bruger jeg min egen automatik til at slukke for radiator hvis et vindue åbnes. Samtidig kan man bruge Sonos eller lignende til at give en reminder hvis vinduerne har stået åbne unødvendigt længe.

Alarm

Der er lidt blandede følelser på nettet omkring at bruge sin alm. hjemmestyring som alarm, nogle af grundende er ting som backup batteri, mangel på netværk, sikkerhed på protokollen imellem sensorer og controller. Jeg har valgt alligevel at bruge mit hjemmestyring som alarm. Jeg har vindues sensorer på alle vinduer og døre og PIR sensorer som dækker mere eller mindre hver kvadratmeter i vores hus. Alarmen til/frakobles automatisk udfra om vores telefoner har WiFi eller Bluetooth dækning.

Til at give besked, sender jeg en notifikation til min telefon, via Discord, og SMS., på den måde sikre jeg at få besked hvis jeg ikke har data forbindelse, eller hvis jeg kun har data og ikke tale/sms forbindelse.

Skalsikring Hvis et vindue eller dør åbnes, og PIR sensoren som dækker det område ikke er aktiv, så må det betyder at vinduet eller døren åbnes udefra, så ikke noget med manuelt at aktivere/deaktivere skalsikring.

Røgalarm

Ikke at der er så meget man kan her, men får jeg en røgalarm, så tænder lyset overalt, så man ikke midt om natten skal tænke i de baner.

Hvidevare

Som en lille bonus, skal det selvfølgelig nævnes at jeg har en vaskemaskine og opvaskemaskine som er forbundet til Cloud. Selv samme maskiner har nogle irriterende toner når de er færdige med deres opgave, og hvad værre er, så bipper de flere gange i minutter indtil man åbner lågen, så man jo ikke glemmer “dem” Jeg har istedet valgt at integrere dem sammen med Home Assistant, på denne måde kan jeg selv bestemme hvilken tone, hvor høj, og hvilken Sonos højttaler lyden skal komme fra, og har een af maskinerne kørt om natten, så venter notifikationen til vi er stået op.

Var det alt, du har da ikke nævnt ???

Nej, min ringeklokke er blandt andet også en del af mit hjemmestyring, det giver samme mulighed som mine hvidevarer omkring “lydløs” osv.

Jeg har også Alexa og Google Home som jeg bruger til enkelte stemmestyrings funktioner.

Hvornår kommer Del 3 Del 3 skal handle om diverse problemstillinger, Vi har dog nogle anmeldelser vi gerne vil have på plads først, så der går altså lige et par uger. Men du kan overvåge denne artikel, så får du besked når den er klar.! 🙂

comments powered by Disqus