Har du styr på sikkerheden del 3

Læsetid: ca 3 min - Sean Nielsen | 15 June, 2018

Hvem lytter med når du snakker med Google, Alexa eller Siri? findes der digitale assistenter som ikke har brug for et cloud?

Hvem lytter med når du snakker med Google, Alexa eller Siri? findes der digitale assistenter som ikke har brug for et cloud?

De indledende ord for mig denne gang er, at jeg ikke bekymre mig synderlig om at Google eller Amazon lytter med, derimod er jeg ikke den store tilhænger af Cloud produkter, som kræver 1. Internet adgang og 2. at både Google's/Amazon's og eksempelvis Hue's servere virker. Og det tager heller ikke mange minutter på Google for at opdage at de allesammen har nedbrud i ny og næ.

Sikkerhed - Hue nede - Twitter

Hue med server nedbrud i ca 3 timer, hvor at du ikke kunne tænde og slukke lys med Google Home eller Amazon's Echo eller Hue's egen app hvis du ikke var hjemme.

Men er der da en anden løsning?

Ja, den hedder Snips og den er rimelig nem at sætte op, og så er den gratis! Det kræver dog en server det hele kan køre på (f.eks en Raspberry Pi) og så kræver den naturligvis en god mikrofon (Gerne en Array Mikrofon som f.eks Jabra Speak)

Snips er mere besværlig at sætte op en både Google Home, Alexa og Siri. Du har ikke en simpel mobil app hvor du bare går ind og tilføjer Hue osv. og hvis du vil spørge hende omkring hvordan vejret er, så skal du også lige sætte det op først. Tilgengæld kan hun (Eller Home assistant kan) styre mere eller mindre alt det Google Home og Alexa kan, plus lidt mere, og det hele uden internetforbindelse.

Konfigurationen

snips:

intent_script:
 HassTurnOn:
  speech:
   type: plain
   text: 'OK, turning on the light'
  action:
   service: light.turn_on
   data_template:
    entity_id: light.{{ name | replace(" ","_") }}
 HassTurnOff:
  speech:
   type: plain
   text: 'OK, turning off the light'
  action:
   service: light.turn_off
   data_template:
    entity_id: light.{{ name | replace(" ","_") }}


mqtt:
 broker: 127.0.0.1
 port: 9898

Hvis du ikke har behov for at vælge farve eller dæmpet lys, så er det her alt hvad du skal taste ind i din konfiguration af Home Assistant.

Konklusion

På den ene side ville jeg rigtig gerne kunne anbefale at bruge Snips som tale assistent, men på den anden side så er det alt for dyrt at komme i gang. En Raspberry pi med strømforsyning og SD kort koster ca 400 kroner, og en Jabra Speak koster ca 700 kroner. En Google Home Mini koster ca 400 kroner, og kan nogle gange findes på tilbud i Tyskland til en endnu stærkere pris.

Det er også langt lettere at komme i gang med at bruge Google Home eller Amazon's Echo med deres app, og du skal ikke skrive noget som helst kode.

Så hvor vigtigt er det for dig at du kan bruge din Tale Assistent uden internet og uden du behøver at bekymre dig om dit privatliv?

comments powered by Disqus