Hvad skal jeg vælge til Home Assistant

Læsetid: ca 5 min - Skrevet af Sean Nielsen | 28 December, 2021

Jeg skal igang med Home Assistant, men hvad skal jeg installere og hvilken hardware skal jeg købe? her er hvad vi synes

Jeg skal igang med Home Assistant, men hvad skal jeg installere og hvilken hardware skal jeg købe? her er hvad vi synes

Hvis du er i tvivl, så vælg en Pi

Der findes masser af platforme til at komme igang med Home Assistant, og vil du bare gerne se hvad det er, så kan du forholdsvis nemt installere det på din PC, evt. via en virtuel maskine, og til det kan du evt. bruge virtualbox.
Hvis du har en Raspberry Pi liggende du ikke bruger, så ville jeg dog blot bruge den.

Jeg har besluttet mig til at køre Home Assistant, hvad nu?

Home Assistant kan installeres på flere måde:
Du kan installere deres OS, som består af 3 dele

  • Styresystem (Linux)
  • Core, som er selve platformen, altså den som køre “automations”, giver dig det grafiske interface mm.
  • Supervisor, som er en “applikation” som i grove træk giver dig en grafisk brugerflade til at opdatere Core, eller installere addons/programmer, f.eks. til Zigbee, Z-Wave mm.

Du kan også installere Core som en selvstændig pakke, så får du bare ikke deres supervisor, og mulighed for nemt at installere addons.
(Man kan godt installere deres supervisor uden deres OS, men det skal vi ikke bevæge os ud i, og er heller ikke officielt supporteret)

Jeg vil anbefale du installere deres Home Assistant OS,
det er let at komme igang, og giver dig et rigtig stabilt system fra starten af.
Det gør det også let for dig at rulle tilbage til en specifik version, hvis du skulle opleve problemer med den nyeste software,
ligesom deres udvalg af addons giver dig et væld af muligheder, lige fra VPN, til Airplay til dit Sonos anlæg.

Men hvad med hardware

Der er lidt muligheder.

  • En Raspberry Pi eller lignende
  • En NUC eller lignende mini PC
  • Virtuel Maskine

Som udgangspunkt vil jeg ikke anbefale at bruge en gammel bærbar, eller gammel desktop, medmindre det bare er for at komme igang eller teste.
Det er ikke fordi det nødvendigvis vil virke dårligt, men det kan i nogle (mange) tilfælde blive dyrt i strøm, og en maskine med et mindre strømforbrug vil i nogle tilfælde kunne betale sig selv hjem forholdsvis hurtigt.

Medmindre du har nogle specifikke krav til at vælge en kraftig maskine, f.eks. fordi du også vil køre en NVR eller lignende (Harddisk optager til kamera eller andet software som er lidt krævende), så vælg en Raspberry Pi.

Den er forholdsvis nem at komme igang med i forhold til f.eks. en NUC, da du ikke skal til at montere skærm, keyboard mm.
men blot skal montere et SD kort og starte den op, den koster ikke alverden, og bruger ikke særlig meget strøm.
Jeg vil dog anbefale at bruge en SSD disk fremfor SD kort, da min personlige erfaring selv med rimelig gode “high endurance” SD kort, er at deres levetid ikke altid er så god, og en lille SSD disk koster ikke meget mere end et godt high endurance SD kort alligevel.

Et niveau op kunne være en NUC, evt. med en Celeron processor som stadig er rigelig kraftig, og stadig ikke bruger særlig meget strøm.

Bruger du i forvejen virtuelle maskiner, så er det naturligvis oplagt også at køre Home Assistant som virtuel maskine.

Performance

En Raspberry Pi er som udgangspunkt hurtig og kraftig nok til Home Assistant og nogle addons,
men vælger du en NUC eller kraftigere får du en smule mere performance, og det er f.eks. rimelig tydeligt i de tilfælde hvor du skal genstarte Home Assistant, da det altså går en del hurtigere, og har du mange “automations” og “entities”/sensorer så kan det også være mærkbart når du f.eks trykker på en kontakt til at tænde lyset.

Skal du så vælge 1,2,4 eller 8GB RAM?
Selvom at Pi’en er blevet rimelig dyr her på det seneste, så ville jeg ikke vælge 1 eller 2GB udgaven, da prisforskellen stadig er forholdsvis lille.
Jeg ville ikke vælge 8GB modellen da det:
1 Ikke er nødvendigt medmindre du har nogle helt specifikke krav og;
2 Jeg synes vi kommer farlig tæt på hvad du kan finde en lettere brugt NUC til.

Du kan også vælge at have mere end 1 Pi, og fordele nogle af programmerne mellem flere Pi’er,
eller have en backup Pi liggende.
prisen på Pi’en i øjeblikket gør det måske ikke ligeså attraktivt som det før har været,
men hvis du som jeg afhæ.. øjeblik min telefon ringer.

Backup // Redundans

Det var konen som ringede mens jeg er på arbejde, hun er lige kommet hjem med 2 sultne unger, men hun kan ikke tænde lyset nogle steder, og kan heller ikke komme igang med at lave mad til ungerne.

Jeg ved godt at jeg ikke er standup komiker, men pointen gælder dog stadig.
INGEN har lyst til at få ovenstående opkald mens man er på arbejde, på kursus eller lignende,
så som jeg ville sige i før, hvis du som jeg er afhængig af Home Assistant til at tænde og slukke lyset, og specielt hvis du f.eks har Hue, bruger din egen USB Zigbee bridge og har givet pærerne fast strøm,
så kan det være en rigtig god idé at have et backup system klar, og her er Pi’en igen nem at have med at gøre, da du måske blot kan sige til din kone/mand at hun/han lige skal skifte SD kortet ud med det SD kort du ligger ved siden af din Pi,
eller flytte USB “dimsen” (Zigbee controller eller lignende) over i en anden Pi og tænde den, det er en lille pris for husfredens skyld, også selvom risikoen måske ikke er så stor.

Dette råd kan også let bruges i andre sammenhænge, som at have en ekstra Zigbee controller liggende eller ekstra Hue bridge.

Det er også her jeg måske kan være fristet til at sige, lad hver med at køre Home Assistant fra en server som virtuel maskine,
medmindre du har en backup løsning, da servere (specielt i øjeblikket) ikke er noget man lige hurtigt skaffer fra den ene dag til den anden hvis den skulle dø.
Heldigvis er specielt server hardware rimelig stabilt, og går sjældent i stykker, og det er nok de færreste om de vælger en Pi, NUC eller server som oplever nogle nævneværdige hardware fejl. (Jeg kørte dog selv Home Assistant på en NUC inden Pi4 kom, da Pi3b var en anelse sløv, men som rent faktisk døde, så det sker)

comments powered by Disqus